Naisen perisynnit työyhteisössä

K-S kokoomusnaiset, vieraskynä 7.6.2012

Olen nainen miesvaltaisessa työyhteisössä. Ei tarvitse olla äijä tai androgyyni pärjätäkseen; saa olla nainen. Mutta muutamalla pienellä niksillä yhteiselo on sujuvampaa.

Viime joulukuussa Financial Times -lehdessä oli artikkeli miesten ja naisten välisistä eroista työhaastattelussa [1]. Tutkimuksen mukaan miehet yliarvioivat säännöllisesti suoritustaan. Ja mikä erikoisinta, miehet eivät tiedosta liioittelevansa ansioitaan. Miehet todella uskovat, että heidän tuloksensa on 30 prosenttia parempi kuin se on. Ettei naisista tule liian ruusuinen kuva, niin samaisessa tutkimuksessa naiset liioittelivat 15 prosentin edestä. Eli emme mekään mitään enkeleitä ole.

Kun mies korostaa omaa hyvyyttään, se tulkitaan terveeksi itsetunnoksi. Mitä tapahtuu, kun nainen korostaa itseään? Se pitäisi tulkita samalla tavalla terveeksi itsetunnoksi. Naisten sisäänkoodattu vaatimattomuus ja itsensä vähättely vaan estää uskomasta sitä. Nainen: miespuolinen työkaverisi ei ole sinua parempi, hän vain liioittelee enemmän. Jo pelkästään tämän tiedon pitäisi nostaa itsetuntoasi piirun verran ylemmäksi.

Sisäänkoodatun vaatimattomuuden lisäksi naisten perisynti työyhteisössä on hoivavietti. Jostain syystä jos työyhteisössä on yksikin naispuolinen henkilö, tämän kontolle siirtyy nopeasti kahvinkeitto, tiskaus tai vaikkapa palavereissa sihteerin rooli. Valitettavan usein me naiset vaan varaamme sen roolin luontaisesti itsellemme. Hoivavietti ottaa ylivallan.

Vaikka tiskipöydällä segmentoituu pino kahvikuppeja ja kahvipannu on taas tyhjä, kun pääset kahvitauolle asti – älä tee mitään. Paras strategia on lähteä kahvitauolle vasta siinä vaiheessa, kun käytävällä tuoksuu jo kahvi. Ja jos mies haluaa juoda kahvinsa pinttyneestä kupista, niin juokoon. Jos joku ehdottaa sinua taas kerran sihteeriksi, niin kieltäydy. Perustele, että olit viimeksi, joten nyt olisi jonkun muun vuoro. Ja kun on vuorosi, hoida se niin kuin…mies konsanaan. Tasavertaisesti.

Oma kokemukseni on, että miesvaltaisessa työyhteisössä saa kuulla myös monen tasoista huumorinkukkaa. Huumorin ja vastakkaisen sukupuolen loukkaamisen välillä on joskus vain hiuksenhieno raja. Huonolla itsetunnolla varustettu nainen, joka on omannut itselleen hoivaajan roolin työyhteisössä, voi loukkaantua helposti mieskollegan kierosta huumorintajusta. Jos joku heittää härskin tai naista aliarvioivan vitsin, vanha hyvä keino on vastata huumoriin huumorilla. Ja jos vitsi on jo niin huono, ettei siihen voi vastata; parempi sanoa se ääneen.

Jos miehet eivät tiedä liioittelevansa omia ansioitaan, tuskin he ymmärtävät kertovansa huonoja vitsejä.

Eeva-Kaisa Rouhiainen

Jyväskylän kokoomus ry, puheenjohtaja

Kokoomuksen Jyväskylän kunnallisjärjestö ry, varapuheenjohtaja

Keski-Suomen kokoomus ry, hallituksen jäsen

Linkit:

[1] http://blogs.ft.com/women-at-the-top/2011/12/06/who-lies-more-to-get-ahead-men-or-women/##axzz1opABeIP4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.