Turvavyöt ja auton tyhjäkäynti

Keskisuomalainen 22.5.2012

Liikenneministeri Merja Kyllönen kannattaa autoihin laitteistoa, joka estäisi autoilun ilman turvavyötä (Sunnuntaisuomalainen 20.5.). Ratkaisu olisi alkolukon kaltainen, eli laitteisto estäisi auton käynnistymisen, jos turvavyö ei ole kiinnitettynä. Käytännössä kuljettajan ja kaikkien muidenkin autossa olevien tulee istua jo paikoillaan ennen auton starttaamista.

Yli kahden minuutin auton tyhjäkäynti on kielletty. Mutta joskus on paljon turvallisempaa pitää autoa käynnissä hetken ennen liikkeelle lähtöä. Esimerkiksi sumuisina aamuna auton lasit menevät huuruun ja on odotettava hetki ennen kuin ilmastointi kirkastaa lasit. Talvisin jäiset lasit on skrapattava hyvin ennen kuin lähtee liikkeelle ja tässäkin auttaa jo se, että laittaa auton käyntiin ja lasinlämmittimet päälle. Kahden minuutin tyhjäkäyntisääntö on tiukka, vaikka auto olisikin ollut lämmityksessä. Sakon pelossa toivon mukaan kukaan ei lähde liian nopeasti liikenteeseen.

Kyse on parista minuutista elämässä. Mutta mieluiten sen ajan putsaa ikkunalaseja, ennemmin kuin vain istuu paikallaan pitämässä autoa tyhjäkäynnillä. Tai pahimmassa tapauksessa lähtee liikenteeseen vaikka ei näe kunnolla eteensä. Se vasta vaarallista onkin.

Tämän päivän auto piipittää ja puhuu pienemmästäkin asiasta. Esimerkiksi siitä, jos turvavyö ei ole kiinni. Harvan hermot kestää pitkään sitä ääntä ja laittaa jo pelkästään sen vuoksi turvavyön kiinni. Ja jos joku todella on niin kovapäinen, että haluaa leikkiä hengellään, niin tätäkin pakkoa olisi helppo kiertää.

Mietitään vielä, ennen kuin lisätään holhousta tähän yhteiskuntaan.

Eeva-Kaisa Rouhiainen

Jyväskylä, Vaajakoski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.