Kotitalousvähennys asunto-osakeyhtiöiden remontteihin

KSML 1.9.2008

Kotitalousvähennys tulisi laajentaa myös asunto-osakkeissa asuvien remonttikuluihin. Taloyhtiöissä asuvia kohdellaan epätasa-arvoisesti omakotitaloissa asuviin verrattuna verottajan silmissä.

Asunto-osakeyhtiön osakas voi saada kotitalousvähennyksen vain niistä asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, jotka lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan kuuluvat osakkaalle. Esimerkiksi yhtiön teettämä ikkunaremontti ei asunto-osakeyhtiössä kuulu kotitalousvähennyksen piiriin, vaikka loppupelissä laskun maksaakin yksittäinen osakas.

Vasta jos yhtiöjärjestyksessä muutetaan vastuunjakoa niin, että kunnossapitovastuu siirretään osakkaille ennen remonttia ja vastuu korjattavasta kohteesta jää osakkaille myös remontin jälkeen, voivat osakkaat saada työstä vähennyksen.

Vastuun siirtäminen taloyhtiössä yksittäisille osakkaille johtaa helposti siihen, että kaikki eivät kiinteistön korjaukseen halua tai pysty satsaamaan niin paljon, kun kiinteistö sitä vaatisi. Vastuun siirtäminen vaatii myös yhtiöjärjestyksen muuttamisen, jonka kustannus patentti- ja rekisterihallituksessa on 330 euroa.

Kotitalousvähennys on vähentänyt harmaan työvoiman käyttöä. Tämä on ollut positiivinen asia sekä työllisyyden, mutta myös työn laadun ja kuluttajansuojan kannalta. Harmaan työvoiman mukana tulevaa perävalovakuutusta ei kannata ottaa, koska se on voimassa vain niin kauan, kun auton perävalot näkyvät.

EEVA-KAISA ROUHIAINEN Jyväskylän maalaiskunta, Vaajakoski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.