Rakennuttajat joukolla mukaan energiatalkoisiin

KSML 7.7.2008

Tarvitaan keppi ja porkkana -yhdistelmää, jotta uusiin energiatehokkaisiin ratkaisuihin rakentamisessa ja peruskorjauksessa päädytään. Matalaenergiatalojen rakentaminen on arkipäivää, tarvittavat materiaalit ja osaaminen ovat olemassa ja uusia kehitetään koko ajan. Nyt on tarpeen saada rakentajat ja peruskorjaajat sisäistämään näistä saatava hyöty.

Keppiä rakennetaan parasta aikaa, ympäristöministeriö on urakoinut kesän alun kunniaksi lausuntokierrokselle lakiuudistuksia liittyen energiatehokkuuteen. Uudistuksien taustana on EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan sitoumukset päästöjen vähentämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Laskelmien mukaan uudistukset tulisivat nostamaan rakennuskustannuksia 2-6 prosenttia.

Porkkana on myös kasvamassa: käytön aikainen energiansäästö tuo investointirahat takaisin aivan varmasti. Omakotitalorakentajille tämä voi olla helpompi perustella säästettyinä euroina tulevaisuudessa. Isommille rakennuttajille ei paljon perustelut auta. Vain lakimääräykset ja säädökset vaikuttavat siihen, että ei noudateta Simo Vilénin mottoa: “kun halavalla sai…”.

Rakenteiden ja suunnitteluratkaisuiden tulee toimia kestävästi myös vuosikymmenien päästä. Huonona esimerkkinä on nuoret, mutta läpimädät rakennukset Jyväskylän seudulla. Rakennustekniikka on ollut surkeaa johtuen suurimmaksi osaksi tehdyistä materiaalisäästöistä ja suunnittelun lyhytnäköisyydestä. Rakentajan tulisi katsoa asioita pitkälle näyttävän kaukoputken läpi, koska myöhäisemmät muutostyöt ovat usein vaikeita ja kalliita.

Sähkön ja öljyn hinta nousee väistämättä, ja siihen on vaikea yksittäisen ihmisen vaikuttaa. Mutta oman kodin rakenteisiin ja sitä kautta käytetyn energian määrään pystyy. Energiatalkoot vaatii tahtotilaa. Minä ainakin tahdon.

EEVA-KAISA ROUHIAINEN, Jyväskylän maalaiskunta, Vaajakoski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.