Yrittäjä pitää Suomen liikkeessä

Uusi Aalto 2/2020

Suomen Yrittäjien uudeksi puheenjohtajaksi nousi jyväskyläläinen Petri Salminen. Sydämelliset onnittelut Petri! Vastuu harteilla on painava, mutta työ yrittäjyyden puolesta on palkitsevaa.

Viimeisin yrittäjägallup (Kantar TNS) piirtää erilaisen kuvan yrittämisen tulevaisuudesta kuin vielä vuosi sitten. Kevään lockdown, pitkittynyt koronatilanne sekä hallituksen vatulointi tehdä yrittäjiä tukevia päätöksiä ovat vaikuttaneet merkittävästi kannattavuuteen. Maksuvaikeuksissa on 14 prosenttia, lopettamista pohtii yhdeksän prosenttia ja konkurssiuhkaa kokee neljä prosenttia yrityksistä. Joka kymmenes kertoo tarvitsevansa lykkäyksiä maksuihin ja veroihin.

Erityisesti olen huolissani suomalaisten ravintola- ja matkailuyritysten tilanteesta. Esiintyvien taiteilijoiden hätähuudot ovat kaikuneet korvissa jo pitkään.

Yrittäjät ovat kuitenkin sitkeitä ja tulevaisuuteen uskovia. Peräti 83 prosenttia vastaajista arvioi, että yrityksen työntekijämäärä pysyy syksyllä ennallaan ja neljä prosenttia uskoo työllistävänsä lisää. Kaupan alalla joka viides yritys on lisännyt myyntiään, kun ihmiset ovat uskaltautuneet ostoksille.

Jotta tilanne paranee, tarvitsemme yrittäjien lisäksi uskonvahvistusta asiakkaille. Ketterä yrittäjä keksii keinot muuntaa palvelukonseptia tilanteiden mukaan ja rohkea asiakas kannattelee yhteiskuntaamme käyttämällä suomalaisia palveluja ja matkustamalla kotimaassa.

Vielä huhtikuussa yrittäjät antoivat hallitukselle arvonsanan 7,6, mutta arvosana on laskenut vuoden edetessä. Nyt se on tasan 7. Sama suunta on yrittäjien puoluekannoissa. Vasemmistohallituksen puolueet keskusta ja vihreät ovat menettäneet yrittäjien kannatusta, yrittäjägallup paljastaa.

Kokoomus on edelleen selkeästi johtava yrittäjäpuolue. Yrittäjistä 42 prosenttia ilmoitti kannattavansa kokoomusta. Tämä vahvistaa sen, että kokoomus on ja tulee aina olemaan yrittäjien ja työn puolue. Ero seuraavaan on merkittävä, sillä perussuomalaisten kannatus on yrittäjien keskuudessa 21 prosenttia.

Yrittäjägallup osoittaa, että korona muuttaa pysyvästi työelämää. Lähes 100 000 yritystä aikoo lisätä etätyötä pysyvästi ja työtyytyväisyys on etätyön myötä lisääntynyt. Suomalaiseen mielenalaan sopii työskentely kotisohvan nurkassa pieruverkkareissa. Pienten kotitöiden tekeminen työnteon välissä auttaa aivoja palautumaan seuraavaa työsykliä varten.

Yhteisöllisyys voi etätöissä kärsiä, mutta hyödyntämällä uusia kanavia voimme kahvitella etänä tai tavata kavereita punaviinilasillisen ääressä teamsissa. Puhelinkin on keksitty jo 150 vuotta sitten, kiitos Antonio Meuccin.

Luovuutta tarvitaan myös loppuvuoden juhlakaudella. Itsenäisyyspäivä on erilainen kuin viime vuonna. Mutta niin olivat myös vappu ja juhannus. Ja niin on tuleva joulukin. Perinteet ovat saaneet uusia muotoja ja osa näistä tuli jäädäkseen. Niin muuttuu maailma, Eskoseni.

Hyvää itsenäisyyspäivää.