Talkkarit takaisin!

Talonmies Pikkarainen saa pitää ammattinsa jatkossakin.

Talonmies Pikkarainen saa pitää ammattinsa jatkossakin.

Entiseen aikaan puhuttiin talonmiehistä, nykyisin kiinteistönhoitajista tai paremminkin huoltoyhtiöstä.

Entisajan talkkari oli tärkeä henkilö yhteisössä, monessa asiassa jopa korvaamaton. Talonmies asui ennen pääsääntöisesti hoitamassaan kiinteistössä ja oli aina läsnä, asukkaiden turvana tai korttelipoliisina. Soitto talkkarille ja työkalupakki kainalossa hän tuli korjaamaan minkä nyt milloinkin; putken, räystään, roskat lattialta, särkyneen sydämen,…

Talonmiehet ovat nykyisin harvinaisia näkyjä erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mutta ammattikunta ei ole häviämässä. Päinvastoin. Se muuttaa vain muotoaan.

Yhtä enemmän kaivataan asuntoja, joissa esimerkiksi ikääntyvät tai kehitysvammaiset voisivat asua omin voimin. Puhutaan palvelutaloista tai ”tuetusta asumisesta”. Jos apua tarvitaan, ei soiteta talkkarille, vaan hoitajalle tai avustajalle. Soittaja ei kaipaa kiinteistönhoitoa vaan hoivapalvelua.

Kävin joku aika sitten Porissa Diakonialaitoksen palvelukodissa ja se teki suuren vaikutuksen. Viihtyisä asunto ei eronnut tavallisesta kerrostalosta muuten, kuin että ala-aulassa oli vastaanottotiski. Sinne soittamalla on mahdollista tilata aterian, apua lääkkeidenottoon, sairaanhoitajan kotikäynnin jne. Apu on koko ajan lähellä, aivan kuin se entisajan talkkari. Palvelupakettiin kuuluu mm. virkistystoimintaa ja sairaanhoitajan vastaanotto. Lisäpalvelut, kuten ateriat saa erillisellä maksulla.

Taidan alkaa jo palveluasuntosäästäjäksi. Haluan juuri tuollaiseen asuntoon kun en enää pärjää omillani. Näiden rakentaminen lisääntyy tulevina vuosina, mutta toivottavasti riittämiin tarpeita ajatellen. Pitäisikö jo varata paikka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.