Liima, jesari ja järjestötoiminta

Kirjoitus Wessmanni-lehteen 20.5.2015

11118615_10153260740763397_7373871355269204886_oMikä on se liima, joka saa ihmiset kerääntymään yhteen ja tekemään vapaaehtoistyötä? Miksi täytämme kalenterimme erilaisilla tapahtumilla, mitkä vievät aikaa perheeltä ja kallisarvoiselta vapaa-ajalta työn ohessa? Joskus vain on tunne, että ”tämä on minun laji”.

Vaajakoskelaiset ovat tottuneet yhdistystoimintaan. Teema, jonka ympärille kerääntyy joukko vapaaehtoisia voi olla rakennus. Liekkilän kunnostustyö veti yhteen ihmisiä, jotka halusivat historian säilyvän myös jälkipolville. Taideharrastus tuo Kopru ry:ssä yhteen ihmisiä, jotka haluavat  oppia uusia tekniikoita ja jakaa taiteen iloa myös ympärilleen. Jokaisella ryhmittymällä on oma intohimonsa ja rakkaus omaan lajiin.

Yhteinen liima voi koostua myös monesta ainesosasta. LC-toiminnassa ei ole yksittäistä teemaa, jonka ympärille yhdistys on perustettu. Kattoterminä on vapaaehtoistyö ja hyväntekeväisyys yleensä. Ensisijaisena toiminta-alueena on Vaajakosken alue, mutta toimijoita ja kohteita löytyy myös kauempaa.

Pidimme Vaajakosken Ewe -klubin kauden päättäjäiset jo perinteisesti Siperianpolulla. Vaajavirran kuoreiden ympärille rakennettuun illanviettoon osallistui uusi jäsenyyttä harkitseva henkilö, joka tuli tutustumaan toimintaan ja ihmisiin. Esittelykierroksen aikana klubilaiset kävivät läpi syitä, miksi oli lähtenyt toimintaan mukaan ja on siinä viihtynyt.

Suuri osa on edelleen klubin perustajajäseniä, joiden elämänvaihe mahdollisti uuden toiminnan aloittamisen. Osa on tullut mukaan matkan varrelta, kun ovat kuulleet klubin toiminnasta ja aihe on kiinnostanut.

Erikoista on se, että nämä naiset eivät ole tunteneet toisiaan ennen toiminnan aloittamista. Pieni perustajajoukko vain keräsi ympärilleen porukkaa tuntematta vaajakoskelaisia tai tietämättä ketä pyytää toimintaan. Joku tuli mukaan nähtyään lehti-jutun klubin perustamisesta. Osa tuli mukaan tietäen vain hitusen LC-toiminnan ideologiasta. Joku houkutteli jonkun, joka houkutteli seuraavan ja niin edelleen.

Kuluneen kuuden vuoden aikana toiminnan ohessa on nivoutunut yhteen joukko ihmisiä iloineen ja suruineen. Klubi-iltoihin ei tulla sen vuoksi, että on tunne velvollisuudesta tai pakosta. Paikalle tullaan tapaamaan ystäviä.

Toiminta ei ole kiinni vain liimalla, vaan ilmastointiteipillä; jesarilla. Se on kiinni todella tiukassa ja irroittaminen on vaikeaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.