Keskisuomalainen 2.10.2012,
Kirjoittaja: Esko Parkkila
Kokoomuksen puoluevaltuuston hyväksymän aloitteen palkattomasta sairaspäivästä ja sairasajan palkanalennuksesta on tehnyt Jyväskylän kokoomus ry.
Jyväskylän kokoomuksen puheenjohtaja Eeva-Kaisa Rouhiainen tähdentää, että sairauspoissaolot ovat pienille ja keskisuurille yrityksille erityisen tärkeä kysymys. Hän toivoo, että tässä asiassa saataisiin aikaan hyvä kompromissi.
– Emme kannusta siihen, että sairaana tultaisiin töihin. Tavoitteena ei ole sairaan rankaisu, vaan yrittäjien kannustaminen.
– Yrittäjä joutuu maksamaan sairastuneelle täyden palkan ilman mitään vastinetta. Erityisesti tämä koskee muutaman työntekijän yrityksiä. Jos niiden työntekijä sairastuu, muut työntekijät joutuvat tekemään isomman työmäärän. Jos yrittäjille annetaan helpotusta näistä maksuista, niin on mahdollista palkata sairastuneen tilannen sijainen, Rouhiainen perustelee aloitetta.
Sairauspäivärahan karenssi ja sairausajan alempi palkkataso antaisivat Rouhiaisen mielestä yrityksille mahdollisuuksia työllistää nykyistä paremmin.
Muut puolueet ovat sanoutuneet irti kokoomuksen karenssiajatuksesta. Samoilla linjoilla ovat myös eri alojen ammattiliitot.
Karenssia ja sairausajan palkanalennuksia puolestaan kannattaa Elinkeinoelämän keskusliiton lisäksi Suomen Yrittäjät, joka on tehnyt vastaavan aloitteen jo aikaisemmin.
Keskustan yrittäjätaustainen puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti maanantaina, ettei keskusta kannata kokoomuksen linjausta tässä aloitteessa. Sipilä pitää kokoomuksen ehdotusta työntekijöiden kannalta kohtuuttomana, ja katsoo, että asiaan tulee löytää muita ratkaisumalleja.
– Keskusta ei missään tapauksessa kannata tätä esitystä.
– Asia nousee Ruotsista, jossa on paljon enemmän työtunteja kansantalouteen tuottavia ja yrittäjyyttä parantavia toimenpiteitä. Esimerkiksi tulolähteen poistaminen on tuonut ruotsalaisiin yrityksiin yksityisrahoitusta paljon paremmin.
– Yritysten sukupolvenvaihdosten vauhdittamisen ja siihen liittyvien ongelmien ratkaisemien ovat kiireellisiä. Niihin hallitus voi suoraan vaikuttaa. Nämä asiat ovat kolmikannassa sovittavia, ja siellä varmaan ratkaisut niihin löytyvät, Sipilä kertoi maanantaina.
Elinkeinoelämän keskusliittoon lukeutuvien yrityksien sairaspoissaolot ovat Sipilän mukaan keskimäärin 4,3 prosenttia. Vastaavasti Ruotsin yritysten sairauspoissaolot olivat lähes kymmenen prosenttia ennen muutosta, jollaista kokoomus tavoittelee. Tämän perusteella Suomeessa eivät sairauspoissaolot ole vastaavan luokan ongelma.
– Sillä (sairauspäiväkarenssilla) on monia kielteisiä vaikutuksia. Esimerkiksi hoitoalalla sairaana töihin tuleminen on vastuutonta ja suorastaan kiellettyä. En kyllä kannata ajatusta, Sipilä tähdentää.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Soini ja vihreiden puoluejohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö tuomitsevat kokoomuksen karenssi-intoilun. Puoluejohtajat katsovat, että sairastuneiden työntekijöiden rankaiseminen tällä tavalla ei voi olla ratkaisu sairaspoissaolojen vähentämiseen.
Kokoomuksen puoluevaltuusto jyräsi karenssiasiassa puoluehallituksen eilen äänin 28-7. Näin puolue asettui kannattamaan karenssiaikaa vastoin puoluehallituksen suositusta.
Puoluehallitusta johtaa pääministeri Jyrki Katainen. Keski-Suomesta siinä ovat hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen sekä Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen.
Karenssialoitteen arvioidaan osoittavan, että kokoomuksen sisällä oikeisto- ja yrittäjäsiipi on vahvistamassa otettaan vaatimuksillaan oikeistolaisemmasta politiikasta.
Jyväskylän kokoomus ry:n aloite oli tehty jo keväällä Rovaniemen puoluekokoukseen, jossa sitä ei ehditty käsitellä.
Kuvateksti: Jyväskylän kokoomuksen puheenjohtaja Eeva-Kaisa Rouhiainen perustelee sairauskarenssia sillä, että se antaisi yrittäjille mahdollisuuden työllistää nykyistä paremmin.