Valinnanvapautta kokeillaan jo Keski-Suomessa

Uusi Aalto 1/2018

Valinnanvapautta pääsee kokeilemaan jo nyt Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Valinnanvapaus on tärkeä osa tulevaa sote- ja maakuntauudistusta. Asiakas voi valita tarvitsemansa palvelun tuottajaksi julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan.

Valinnanvapautta kokeillaan Jyväskylässä Huhtasuon, Keskustan, Kuokkalan, Kyllön, Palokan, Vaajakosken, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemien alueilla. Kokeilu on osa sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta.

Valinnanvapauskokeilun palvelupakettiin kuuluu kiireellisen ja ei-kiireellisen lääkäri- ja hoitajavastaanoton palvelut sekä sosiaaliohjauksen ja -neuvonnan palvelut. Lisäksi pakettiin kuuluvat lääkäri- tai hoitajakäynnin vaatimat laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Palveluntuottajan valinnan voi tehdä milloin vain kokeilun aikana. Asiakas sitoutuu valitsemaansa palveluntuottajaan kuuden kuukauden ajaksi. Hanke kestää 31.12.2018 saakka, mutta tehdyt valinnat ovat voimassa myös hankkeen päätyttyä.

Tällä hetkellä Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun on hyväksytty neljä yksityistä palveluntuottajaa: Medics24, Mehiläinen Terveyspalvelut Oy, Pihlajalinna Terveys Oy ja Suomen Terveystalo Oy.

Perheen päätös

Vesankalainen Sanna Jylänki valitsi valinnanvapauskokeilussa terveysasemakseen yksityisen Terveystalon.

– Huomasin alun perin tiedon valinnanvapaudesta somesta, mutta kuvittelin ettei se koske meitä vesankalaisia. Olisin liittynyt jo aiemmin kokeiluun, mutta oletin että kokeilu koskee vain palokkalaisia, Jylänki kertaa.

Vaihtaminen sovittiin keskustellen koko Jylängin perheen kesken. Valintaan vaikutti aiempi asiakaskokemus. Julkisella puolella olleet terveyskeskuskäynnit eivät olleet hyviä edellisessä paikassa, joten päätös siirtymisestä yksityiselle puolelle ei ollut vaikea.

– Vaikka julkisen puolen lääkäri on ollut hyvä, perhe oli kuitenkin saanut nopeampaa ja parempaa palvelua yksityiseltä puolelta, Jylänki kertoo.

Vuoden loppuun

Valinnanvapauden kokeilualueella palveluntuottajan valinnan voi tehdä milloin vain kokeilujakson aikana. Asiakkaan on sitouduttava valitsemaansa palveluntuottajaan kuuden kuukauden ajaksi. Hanke kestää 31.12.2018 saakka, mutta tehdyt valinnat ovat voimassa myös hankkeen päätyttyä. Tällä hetkellä Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun on hyväksytty neljä yksityistä palveluntuottajaa: Medics24, Mehiläinen Terveyspalvelut, Pihlajalinna Terveys ja Suomen Terveystalo.

Vuoden loppuun

Kokoomus ajaa valinnanvapauden laajentamista Jyväsykylässä myös eri palvelualoille.

– On sitten kyse terveyspalveluista tai varhaiskasvatuksesta niin asiakas arvioi palvelutarvetta omista lähtökohdistaan. Hän myös sitoutuu palveluun vahvemmin, kun valinnan palveluntarjoajasta ja -tuottajasta on saanut tehdä itse. Oma valinta lisää asiakastyytyväisyyttä, palvelun laatua ja on kaikkien oikeus, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Katja Isomöttönen.

Isomöttösen mukaan palvelusetelit ja valinnanvapauskokeilu ovat tärkeitä avauksia Jyväskylälle.

– Niiden edistämistä ja edistymistä haluamme olla varmistamassa. Kun asiaa käsitellään seuraavan kerran valtuustossa, olemme jatkossakin valinnanvapauden ja palvelutuottajien asialla.

 

Teksti: Eeva-Kaisa Rouhiainen

Julkisen terveysaseman vaihtaminen on mahdollista tehdä osoitteessa www.palse.fi/jyvaskylä* Valinnan voit tehdä myös soittamalla valinnanvapauskokeilun neuvontanumeroon 014 266 0133 tai uudelle yksityiselle palveluntuottajallesi.