Strateginen ketteryys vie eteenpäin

Kirjoitus tehty 24.4.2013 Olli-Pekka Heinosen vierailun aikana ja lähetetty eri lehtiin julkaistavaksi.

Olli-Pekka Heinonen

Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen näkee tulevaisuuden menestystekijänä uusiutumisen ja uudet toimintatavat. Heinonen vieraili Keski-Suomen Kokoomuksen kevätkokouksessa Jämsässä 24.4.2013.

Tuottavuuden kasvu nähdään usein negatiivisesti kuormittavana: vähemmällä ihmismäärällä tehdään enemmän työtä kuin aiemmin. Tuottavuus tulee kuitenkin työkulttuurin muutoksesta. Työtä tehdään eri tavalla ja tehokkaammin kuin aiemmin, työn apuna on mm. uutta teknologia.

– Pokasahalla ei metsurin töitä saa nykypäivänä, teknologisilla ratkaisuilla on saatu nostettua työn tuottavuutta, Heinonen kuvaa muutosta.

Poliitikot voivat tehdä kasvun mahdollisuuksia, mutta kasvu ei synny ylhäältä päin määräämällä. Se tehdään aktiivisten ihmisten toimesta. Teollisen valmistuksen vähentyessä suunnittelu- ja markkinointityön osuus kasvaa. Toimintaympäristön muutos on vaikuttanut myös toimintatapoihin.

Pienen kansakunnan vahvuus on toimia yhdensuuntaisesti.

– Suomeen tarvitaan uusi älykäs tapa toimia. Suurin tarvittava muutos on ymmärtää, että turvallisuus löytyy muutoksesta, ei olemassa olevien rakenteiden puolustamisesta. Tarvitaan uskallusta uudistua ja rakentaa uusia tapoja työn toteuttamiseen, Heinonen visioi.

Heinonen korostaa myös strategista ketteryyttä ja kykyä rikkoa nykyisiä rakenteita. Esimerkiksi yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö ja hallinnonvälisten rajojen ylittäminen lisää tuottavuutta.

Konkreettisen esimerkin yhteistyöstä nosti esiin omassa esityksessään hallintoylilääkäri Heimo Lajunen, joka kuvasi Jämsän kaupungin terveyspalveluita. Jokilaakson Terveys Oy huolehtii Jämsän ja Kuhmoisten perusterveydenhuollon palveluista. Yhtiön osakkaita ovat Pihlajalinna Oy, Jämsän kaupunki ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Kirjoittaja Eeva-Kaisa Rouhiainen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.