Ei mikään salaseura!

Kirjoitus Wessmanni-lehdessä 14.3.2015

LC Vaajakoski Ewe on 11.3.2009 perustettu vaajakoskelainen naisklubi. Jäsenet ovat siis naisia, erityisesti aktiivisia ja vapaaehtoistoimintaan hurahtaneita naisia. Moni sekoittaa ladyt ja leijonat. Ladyksi kutsutaan miesklubin jäsenen naispuolista puolisoa. Naisklubin jäsenet ovat kuitenkin leijonia – aivan kuin miehetkin.

Lions -järjestön toiminta perustuu vapaaehtoiseen työhön. Palvelutoiminta kohdistuu nuorisoon, vanhusväestöön, sotien veteraaneihin ja muihin avun tarpeessa oleviin. Järjestö ei pyri korvaamaan yhteiskunnan peruspalveluja, vaan vapaaehtoistyöllä annetaan apua kohteisiin, jotka jäävät hoitamatta julkisin varoin.

LC -toiminta ei ole mitään salaseuratoimintaa. Päinvastoin. Enää ei ole tarve odottaa kutsua klubin toimintaan tai miettiä, pääseekö toimintaan mukaan omana itsenään. Kannattaa vaan ilmoittaa kiinnostuksensa ja klubin kokoukseen pääsee paikan päälle tutustumaan toimintaan. Jos innostus LC -toimintaa kohtaan herää, niin klubin jäseneksi pääsee maksamalla kansainvälisen maksun ja erityisesti osallistumalla toimintaan. Koska tärkeintä on juuri osallistuminen, yhteishenki ja yhdessä tekemisen riemu.

Vaikka LC -toiminnan yksi osa-alue on varainkeruu, kyse ei ole vain rahasta tai isoista taloudellisista satsauksista. Jo pieni apu voi olla pienille ryhmille tai yksittäisille ihmisille hyvinkin merkittävää. Esimerkiksi Ewe-klubilaisia käy juttelemassa veteraanirouvien kanssa ja samalla tekee pieniä arkisia askareita heidän apunaan. Keskustelut antavat paljon molemmille osapuolille ja virkistävät arkea.

Eweläiset ovat osallistuneet monipuoliseen toimintaan. “Esimerkiksi olemme pitäneet karjalanpiirakkatalkoita sekä osallistuneet Vaajakosken kohinoille. Olemme käyneet Jämsän naisklubin vieraana hirvikartanolla ja suklaatehtaassa. Vierailimme myös Tampereen komediateatterissa ja katsoimme näytöksen Kyllä Isä Osaa. Olemme lahjoittaneet Vaajakummun koululle iPadin ja Harjuhovin palvelutaloon pianon. Olemme myös käyneet laulamassa palvelutalon asukkaiden iloksi”, Mirja Kemiläinen muistelee kuluneen vuoden tapahtumia.

LC Vaajakoski Ewen motto on Kehitämme itseämme, jotta voimme palvella muita. “Jo mottokin osoittaa sen, että haluamme myös kehittyä samalla kuin toimimme. Silloin toiminnasta saa kaksinkertainen enemmän”, Kemiläinen jatkaa. Esimerkiksi kymmenellä klubilaisella on suoritettuna järjestyksenvalvojakortit ja he ovat käytettävissä eri tapahtumissa. JV-toiminnan avulla klubilaiset keräävät varoja toimintaansa.

Toimintaa ei voi siis millään muotoa sanoa jäykäksi. “Voisimme melkein vaihtaa motoksemme: pönöttäjiä emme ole, tiukkapipoisiksi emme tule!”, ensi vuoden presidentti Liisa Saastamoinen sanoo pilke silmäkulmassa.

Tervetuloa siis toimintaan!

Kirjoittaja Eeva-Kaisa Rouhiainen, LC Vaajakoski Ewe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.