Aurinkoinen Ainolan lava avasi ovensa

20150628_211842Kirjoitus Wessmanni-lehteen 1.7.2015

Yksi Suomen vanhimmista tanssilavoista on avannut jälleen ovensa. Ainolan tanssilava Kuokkalassa on uudistettu ja siellä pääsee tanssimaan yli 20 vuoden tauon jälkeen. Lava on upealla paikalla aivan Jyväskylän ytimessä Jyväsjärven rannassa.

Lavan avajaisia pidettiin sunnuntaina 28.6., esiintyjinä olivat Teuvo Oinas ja Kiintotähti-yhtye. Aurinkoinen ilta ja perinteisesti kahvinporoilla liukastettu tanssilattia veti puoleensa täyden paviljongin innokkaita tanssijoita.

Lavaisännän leveä hymy

Vaikka keikkaputki painoi ja yöunet olivat jääneet vähäisiksi, lavaisäntä Tommi Soidinmäki jaksoi hymyillä koko illan. Ja mikä oli hymyillessä, kun paikalle oli tullut lähes 400 henkeä ja tunnelma oli lämmin. Isännän elkein Soidinmäki kävi jututtamassa vieraita ja nostatti tunnelmaa niin lavalla kuin sen ulkopuolella. Ja ehti hän illan aikana myös mikrofonin ääreen laulamaan kappaleen tulevasta musikaalista.

Soidinmäelle Ainolasta on tullut oikea perheprojekti. Hänen perheensä pyörittää pihapiirissä olevaa Café Ainolaa. Kahvila on myös täysin uusittu ja terassia on suurennettu rantamaiseman suuntaan. Muutenkin pihapiiriin ja sen viihtyvyyteen oli panostettu. Positiivinen yllätys monelle oli se, että lava oli säilyttänyt perinteiset puitteet ja ulkoisia muutoksia on tehty vähän. Lavan kunnostuksessa oli noudatettu museoviraston ohjeita tarkkaan ja kunnioitettu paikan henkeä.

Muistojen Ainola

Avajaiset toivat paikalle lukuisia henkilöitä, joilla oli Ainolaan tunneside ja muistoja. Paikalla oli vieraita, jotka muistelivat käyneensä lavalla ensimmäisiä kertoja jo 1950-luvulla. Eräs vanhempi herra muisteli tanssien tunnelmaa ja jo edesmenneen vaimonsa kanssa käytyjä keskusteluja portaiden kulmassa. Paikalle oli tullut myös pariskunta, joka oli tavannut tanssilavalla ja jotka viettivät juuri avajaisten aikaan hopeahääpäivää. Ainolassa on solmittu monia elinikäisiä parisuhteita.

Tanssilavakulttuuri kukoisti Suomessa erityisesti 1950- ja 60-luvuilla. Tanssikulttuuri hiipui vähitellen ja myös paikan suosio hiipui. Tansseja järjestettiin Ainolassa viimeisiä kertoja 90-luvun alussa. Nyt lavan uudistuksen myötä toiveissa on lavakulttuurin elpyminen.

Tanssikengät jalkaan

Tansseja on joka sunnuntai klo 17–21.30 elokuun loppuun. Tulevina esiintyjinä ovat mm Kari Vepsä, Saija Tuupainen, Myrskytuuli, Onnentähti ja tietenkin itse lavaisäntä Tommi Soidinmäki yhtyeineen. Joka toinen keskiviikko järjestetään iltapäivätansseja kaikille tanssin nälkäisille ja torstaisin vuorossa on tapahtumaillat, jotka sisältävät ohjelmaa musiikkiteatteriesityksistä aina yhteislauluiltoihin.

Autolla Ainolaan ei kannata yrittää. Parkkipaikkoja ei käytännössä ole, vaan kaikki ovat lähialueiden asukkaiden käytössä. Auton voi jättää Jyväskylän sataman rannassa sijaitsevalle parkkialueelle, josta on bussikuljetus Ainolan pihaan ja takaisin. Bussikuljetus kuuluu lipun hintaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.