Alusvaatteiden tematiikkaa

Keski-Suomen Maanpuolustaja 3/2018

Puolustusvoimissa on teemoja, jotka ovat armeijan läpikäyneille selvää kauraa, mutta ulkopuolelta katsoen vaativat selvittelyä pinnan alta. Siis sieltä päällimmäisen vaattekerroksen alta.

Olen pitänyt armeija-aikaa helppona vaatteiden valinnan osalta. Omat vaatteet narikkaan ja päälle kurkkusalaatti tai smurffipuku. Hattu päähän ja maiharit jalkaan. Käytännöllistä.

Eräs asia on vain minua häirinnyt. Kuinka moni muu on aiemmin vaatteita käyttänyt? Millaisissa tärpäteissä ja lämpöasteissa vaatteet on pesty, ennen kuin ne annetaan seuraavalle alokkaalle? Mielikuva edellisen käyttäjän jarruraidoista alushousuissa tai jalkahiestä sukissa ei tee oloa mukavaksi.

Kun pohdin asiaa ääneen, sain yllätyksekseni kuulla, että vain päällysvaatteet merkitsee. Kunhan ulospäin näyttää samalta, armeijan alusvaatteita ei pakoteta käyttämään. Omat alushousut ja rintsikat siis saa olla käytössä. Mikä helpottava ajatus! Tai näin luulin, ennen kuin juttelin armeijan käyneen naisystäväni kanssa. Maailmankuvani pyörähti uuteen asentoon.

Sain kuulla, että armeijan alushousut on kovin mukavat ja niitä on miellyttävä käyttää. Ja että miesten malli sopii myös naiselle ja niitä käyttää mielellään myös vapaa-ajalla, mm sohvalla lökötellessä. Hygieniasta ei naisystäväni ollut huolissaan. Kyllähän ne hyvin pestään. Ainakin sadassa asteessa. Tai näin mielellään antaa itsensä uskoa.

Googlettamalla selvisi, että puolustusvoimat ei tarjoa naisille erillisiä alusvaatteita eikä hygieniatarvikkeita ja siksi naisten päiväraha on korotettu 50 senttiä per päivä. Työelämässä miehen euro on naisen 76 senttiä, mutta armeijassa miehen 5.10 euroa onkin naisen 5.60 euroa. Armeijan rintaliivit ja tamponit siis tasaavat työelämän epätasa-arvoa.

Mutta entäs ne rintaliivit? Maan vetovoimaa on vaan pakko vastustaa rintaliivien avulla. Naisten rinnat eivät ole samasta muotista valettuja. Joillekin on suotu enemmän kuin toisille. Kun löytää ne oikeat rintaliivit kaupasta, mallia ei helposti vaihda. Vaikka puolustusvoimien alushousuja olisikin mukava käyttää, vielä mukavampi on pitää omia rinnanpidikkeitä.

Eräs harjoite puolustusvoimissa on vaatetuksen osalta tasa-arvoinen: pelastusharjoitus, johon kuuluu tulipalojen sammutusta. Normaalien rintaliivien materiaalit eivät ole palosuojattuja. Koska paloharjoituksissa kaikki päällä olevat materiaalit tulee olla tulen kestäviä, omia rintaliivejä ei voi harjoituksessa käyttää. Ja jokainen nainen tietää että ilman rintaliivejä ei ole mukava olla. Ehkä tuon pienen yksityiskohdan takia Suomessa tulisi siirtyä armeijan tarjoamiin paloturvallisiin rintaliiveihin, kuten rakkaassa naapurimaassa Ruotsissa on jo tehty.

Olen kuullut, että armeijan ylijäämätuotteet suorastaan revitään käsistä. Nähtävästi ainakin alushousut. Seuraava hittituote voisi olla paloturvalliset rintaliivit.

Eeva-Kaisa Rouhiainen

Kirjoittaja on maanpuolustushenkinen nainen, joka ei ole käynyt armeijaa. Keski-Suomen maanpuolustaja -lehden toimikunnan jäsen.