Uusi järjestys hiekkalaatikolla

Ksml 15.8.2011

Kaupunkilaisten pompotus loppuu ja kaupungin organisaatio madaltuu. Näin on sovittu etukäteen leikissä nimeltä Uuden Sukupolven Organisaatio. Leikki on vaarassa vesittyä ennen kuin on alkanutkaan. Ensimmäisessä vaiheessa on valittu johtajat ja vasta sen jälkeen hiekkalaatikot, joissa johtajat rakentavat hiekkakakkujaan.

Uudistuksen huomio on oltava palveluiden järjestämisessä. Organisaatio pitää nähdä kokonaisuutena, rakentaa järkevät palvelukokonaisuudet ja viimeiseksi miettiä paikoille sopivat henkilöt. Jos nykyiset henkilöt eivät sovi organisaatiokaavioon, paikoille tulee löytää sopivammat henkilöt. Johtaja on silloin johtaja, kun osaa uudistua ajan mukana.

Leikki on muuttumassa kinasteluksi. Uudistus ei onnistu, jollei tehdä poliittista päätöstä siitä, että luottamushenkilöpaikkoja vähennetään merkittävästi. Nykyinen 350 luottamushenkilöä on liian laaja ja kallis. Demokratia ei lisäänny sillä, että 13 henkilöä keskustelee asiasta, jonka voi päättää ammattimaisesti valitut seitsemän henkilöä. Halvemmalla ja tehokkaammin.

Totutuista kaavoista ja saavutetuista eduista on vaikea päästää irti. Lautakuntien ja jaostojen jäsenten määristä on päätettävä nyt. Lähempänä kunnallisvaaleja se ei onnistu. Päätös luottamushenkilöpaikkojen vähentämisestä on kirjattava julkisesti päätetyksi ja varmistettava, että lupaus pitää. Asiantuntevat luottamushenkilöt ja osaava henkilöstö oikeilla paikoilla, niin uuden sukupolven palvelukeskeinen organisaatiouudistus toteutuu käytännössä.

EEVA-KAISA ROUHIAINEN
puheenjohtaja
Jyväskylän kokoomus ry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.