Tinamiehen kuori, linnunpelättimen rohkeus

Reilu vuosi sitten eräs valtakunnallisestikin esiin noussut puheenaihe oli Ruotsin malli sairaspoissaolojen käytänteissä. Kannanotto karenssipäivästä ja 80% palkasta kahdelle viikolle jakoi mielipiteitä. Kokoomuksen puoluevaltuuston hyväksymä aloite asian selvittämiseksi sai erityisen suuren huomion ajankohtansa takia, eli kunnallisvaalien läheisyys näkyi.

Annoin muutamia haastatteluja medialle aloitteen tehneen yhdistyksen puheenjohtajan ominaisuudessa. Sain palautetta aloitteen surkeasta ajankohdasta, mutta moni myös kuiskasi perääni: “…mutta olen samaa mieltä”. Positiivinen suora palaute niin yrittäjiltä kuin myös yllättävän monelta toimihenkilöltä antoi varmuuden siitä, että aloite oli tärkeä ja sen selvittäminen ajankohtainen.

Joku aika sitten kävin kahvipöytäkeskustelun entisen opiskelutoverini kanssa. Yt-neuvottelujen tuloksena hän ja moni hänen kollegansa on lomautettuna. Hän pohti siitä, olisiko edes muutama lomautus voitu peruuttaa, jos sairaspoissaoloista ei olisi maksettu täyttä palkkaa. Hänen päättelyketjunsa oli tullut siihen tulokseen, ettei työssä ollessa karenssit olisi vaikuttanut hänen normiarkeen niin paljoa, kuin nyt käynnissä oleva lomautus. Hyvä huomio ja osoitus siitä, että keskustelunavaus sai monen ajattelemaan aihetta omalta kohdalta.

Rohkeus puolustaa ajatuksiaan sekä kyseenalaistaa käytänteitä ja saavutettuja etuja vaatii tinamiehen kuorta. Käyty kahvipöytäkeskustelu varmisti, että se kannattaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.