Pokémon GOes Vaajakoski

Wessmanni 8/2016

Parin viikon aikana on saattanut huomata Vaajakosken katukuvassa poikkeuksellisen paljon kännykkäänsä tuijottelevia ihmisiä. Tähän on syynä maailmanlaajuinen ilmiö nimeltään Pokémon Go. Pokémon Go on peli, joka on herättänyt henkiin nostalgiset lapsuuden unelmat pokémonien kouluttamisesta. Peli on siirtänyt lapsuuden kuvitteellisen maailman käsin kosketeltavaksi älypuhelimen ruudulle.

Pelissä kerätään kokemusta ja noustaan korkeammalle tasolle nappaamalla kiinni pokémoneja pokepallojen sisälle. Älypuhelimen ruudun kautta voi nähdä, kuinka pokémoneja ilmestyy reaalimaailmaan eri paikkoihin. Pokémoneja voi tulla vastaan missä ja milloin tahansa. Useimmiten niitä ilmestyy kuitenkin eniten alueilla, joihin on kerääntynyt paljon pelaajia.

Kivilammen innokkaat pelaajat

Veljekset Lenni (10 v) ja Luka Leiho (12 v) sekä naapurissa asuvat ystävänsä Jerry (14 v) ja Jaakko Isomöttönen (12 v) ovat innokkaita pelaajia. Lenni, Luka ja Jerry latasivat pelin kännykkään heti pelin virallisena ilmestymispäivänä 17.7., Jaakko osallistui peliareenalle hieman myöhemmin.

Pojista Jerry on urakoinut jo tasolle 18 ja on saanut kiinni 442 pokémonia tähän mennessä. Lenni on tasolla 16 ja hänen saldonsa on 351 pokémonia. Lukan taso on 15 ja pokémoneja on kerääntynyt 298. Jaakko on pelissä tasolla 12, pokepalloihin on tarttunut 180 pokémonia. Mitä korkeammalla tasolla pelaaja on, sitä enemmän ominaisuuksia ja esineitä peli tarjoaa.

Pelaajat ottavat mittaa toisistaan ja taistelevat salien herruudesta tiimeissä. Tiimejä on pelissä kolme: sininen eli Mystic, keltainen eli Instinct ja punainen eli Valor.

– Keltainen tiimi on paras, pojat kertovat. Siinä on tosin vähiten pelaajia, useammat ovat joko sinisiä tai punaisia.

Askeleita ihan huomaamatta

Pelin erikoisuus on se, että se aktivoi liikkumaan. Pelissä voi kerätä lisää pokémoneja kävelemällä tietyn matkan. Jos liikkuminen on liian nopeaa, esimerkiksi pyörällä tai autolla, kerääminen ei onnistu.

Lenni on kävellyt parissa viikossa jo 65 kilometriä, Luka lähes saman verran 60 km. Jerryllä matkaa on kerääntynyt 39 km ja viimeisenä pelin ladannut Jaakko on matkannut 7 km.

Pelin kartalle on merkitty pokestopeiksi kutsuttuja pisteitä, joissa käydessään pelaaja saa haluunsa erilaisia esineitä, kuten kaivattuja pokepalloja. Pokestopit sijaitsevat julkisilla paikoilla, yleensä erilaisten nähtävyyksien tai maanmerkkien kohdilla.

– Pokestopin voi löytää jopa Wellamon uimahallin sisältä, Jerry kertoo löydöstään.

– Jos lähtee Kivilammelta, kannattaa käydä ensin Kivilammen puistossa, sen jälkeen Linnanpuistossa, Pandalla, S-marketilla ja siitä jatkaa Naissaareen. Reitin varrelta löytyy useita pokestoppeja. Naissaari on paras paikka pokémonien metsästämiseen, pojat kertovat.

Pojat ovat kulkeneet reitin monta kertaa ja samalla pelireissuilla käyneet Uimalanniemessä uimassa ja heittelemässä frisbeegolfia. Ulkoilu ei siis ole pelkkää kännykkään tuijottelua, vaan samalla yhdessäoloa kaveriporukan kanssa.

Muista aina liikenteessä, monta pokémonia ompi eessä…

Varsinkin vanhemmissa on noussut esiin huoli siitä, että nuorien pelaajien huomiokyky liikenteessä heikkenee pelin myötä. Huoli on aiheellinen, mutta ainakin nämä pojat ymmärtävät pelin vaarat.

– Turvallisuus ennen kaikkea, pyöräillessä ei pelata. Tosin pyöräillessä ei edes pokemoneja kerry, kun vauhti on kuitenkin liian nopea.

Kaikki lapset ja nuoret eivät pelaa Pokémon Gota. Myös poikien lähipiiristä löytyy niitä, jotka eivät ole innostuneet pelistä. Se ei poikia haittaa, koska aina on kivaa potkia jalkapalloa tai pelata muita pihapelejä näiden kavereiden kanssa.

Naissaaressa väki on lisääntynyt

Naissaaren kahvilan yrittäjä Miia Rajaranta on huomannut pelin tuovan lisää väkeä Naissaareen.

– Varsinkin illalla Naissaaren alueella kännykkää tuijotteleva väkimäärä on lisääntynyt. Ei vain nuoria pelaajia, vaan myös vanhempia, Rajaranta kertoo.

Pokémon Go kiehtoo kaikenikäisiä ja luo siltoja sukupolvien välille. Parhaimmillaan peli luo luontevia sosiaalisia tilanteita ja on mukavaa ajanvietettä sekä lasten että aikuisten mielestä.

Poikien vinkit uusille pelaajille:

  • Kannattaa kerätä kaikki pokémonit, jotka vaan näet. Niin pääset nopeammin korkeammille tasoille.

  • Parhaimmat pelipaikat Vaajakoskelta löytyvät S-marketin lähistöltä ja Naissaaresta.

  • Kannattaa pitää vain yksi jokaista pokémonia ja luovuttaa ylimääräiset professorille (”Transfer”). Saat karkkia vastineeksi ja sen avulla pystyt kehittämään pokémoneja paremmiksi.

  • Kehitä Eevee-pokémon ensimmäisenä. Muuta sen nimeksi ”RAINER” ja paina ”Evolve”.

  • Tarkkaile CP -lukua. Mitä suurempi luku, sen paremmin pärjäät kaksintaisteluissa.

  • Jos lähdet metsästämään pokémoneja, ota vara-akku mukaan. Peli kuluttaa paljon virtaa.

  • Turvallisuus ennen kaikkea, pyöräillessä ei kannata pelata.

Kuvatekstit:

Kuva 1: Jerry, Jaakko, Luka ja Lenni suosittelevat laittamaan ”luret” päälle Naissaaressa.

Kuva 2: Suosikkipokémonit esittelyssä.

Kuva 3:Pyöräillessä ei pelata.