Naiset oppimassa arjen ja kriisiajan taitoja

Kirjoitus Wessmanni-lehteen 17.6.2015

Kylmä sota on hälvennyt menneisyyteen ja elämme lintukodossa. Mietimme näin vielä pari vuotta sitten. Kriisitietoisuus on kasvanut samalla, kun perustaitomme ovat rapistuneet. Yllättävän moni ei ole koskaan pitänyt kirvestä kädessä tai sytyttänyt nuotiota. On aika palata perusasioihin.

Naisten valmiusliitto kehittää turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä valmiuksia sekä lisää naisten mahdollisuuksia toimia poikkeusoloissa yhteiskunnan hyväksi. Liiton toiminta ei ole sotilaallista ja osallistumiskynnys on matala.

Monipuolista kurssitarjontaa

Liitto järjestää harjoitusleirejä eli Nasta-harjoituksia eri puolilla Suomea kahdesti vuodessa. Mukaan pääsee kuka tahansa. Haasteena on olla nopea. Tikkakoskella järjestettävän Syyslento 2015 -harjoituksen kurssit täyttyivät viikossa ja moni jäi jonotuslistalle.

Harjoitusleireillä on perus-, täydentäviä- ja syventävä kursseja. Ajankohtaisuus ja järjestävän alueen erityspiirteet huomioidaan, eli rannikolla harjoitellaan muun muassa merellisiä taitoja ja sisämaassa maastotaitoja. Tikkakoskella leirin osana on luontevasti ”Ilmapuolustus tutuksi” -kurssi.

Syyslento 2015 -harjoitus sisältää kaikkiaan 11 kurssia. Osa kursseista on käytännön harjoittelua, kuten etsintää, itsepuolustusta ja hätäensiapua. Muuttuvassa maailmassa uhka voi muodostua esimerkiksi sähkö- tai tietoverkosta. Selviytyminen sähköttä tai Kyberturvallisuus -kurssit antavat hyvän kuvan nykypäivän uhkista.

Naiset maanpuolustajina

Keski-Suomen Henkisen Maanpuolustusliiton sihteeri Sirkku Laurila on käynyt läpi lukuisia kursseja jo vuodesta 1993. Hän on toiminut vastuukouluttajana vuodesta 2007 lähtien. Laurilan mielestä naisten rooli maanpuolustuksessa on jokaisen Suomen kansalaisen maanpuolustusvelvollisuuden mukainen.

”Jokainen nainen osallistuu taitojensa, kykyjensä ja halunsa mukaan. Ensisijassa on kodin ja perheen turvallisuuden ylläpitäminen. Asevelvollisuuden suorittaneilla tehtävä on selkeä. Siviilinaiset toimivat lisäksi erilaisissa tukitoimissa kuten muonituksessa, viestityksessä, kuljetuksessa ja hallinnossa. Marttojen villasukkatempaus varusmiehille on hienoa maanpuolustusta.” Laurila mainitsee.

Nasta-harjoitukset sopivat naisille, jotka haluavat oppia jokapäiväisissä tilanteissa tarvittavia poikkeustilannetaitoja eli arjen turvallisuutta. Nämä toimivat myös kriisitilanteissa.

”Nasta -kursseilla nauramme ja yritämme yhdessä. Kurssien hyvästä hengestä kertoo paljon, että moni tulee kerta toisensa jälkeen uudelleen. Harjoittelemme taitoja ja oppimme uutta.” Laurila kertoo.

Kurssien tavoite on, että kurssilaiset voivat jakaa saamiensa tietoja muille ja osallistua samalla maanpuolustukseen. Nämä nykypäivän lotat kouluttautuvat tehtäviinsä ja toivovat, ettei näitä taitoja koskaan tarvitse soveltaa käytännössä.

 

Faktalaatikoita

  • Naisten Valmiusliitto ry on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä. Liiton alaisuudessa toimii noin 144 000 naista.
  • Naisten Valmiusliitto järjestää Syyslento 2015 -harjoituksen 18.-20.9.2015 Tikkakoskella. Harjoitukseen osallistuu noin 350 naista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.