Missä olit silloin?

Uusi Aalto 1/2020

Missä olit silloin kun kuulit ensimmäisen kerran WTC-iskuista? Asuin silloin opiskelija-asunnossa ja katsoin pienestä kuvaputkitelevisiosta uutisvirtaa tornin murtumisesta. Missä olit silloin kun kuulit, että Donald Trump valittiin USA:n presidentiksi? Minä olin bussissa matkalla Ouluun työhön liittyvään seminaariin. Muistan selanneeni puhelinta koko matkan ja ihmetelleeni tapahtunutta. Molemmat hetket ovat sellaisia, joiden aikana ymmärtää jo pienen häivähdyksen siitä, että maailma ei enää ole sama kuin aiemmin. Jotain tulee muuttumaan pysyvästi.

Entä missä olit silloin, kun ensimmäisen kerran kuulit koronasta? Harva meistä muistaa kyseistä hetkeä. Ehkä luit asiasta pienen jutun lehdestä tai asia vilahti silmiesi ohitse some-virrassa. Tietoa on tullut vähitellen ja tietoisuus viruksen vaikutuksesta on lisääntynyt ajan kuluessa. Ensimmäinen tieto viruksesta ei pysäyttänyt, niin kuin moni muu maailmaa muuttanut tapahtuma.

Juuri rajoituksien alla kohtasin erään opiskelijan, joka ymmärsi siinä keskustelun edetessä vapun peruuntuneen. Opiskelijan kasvoilta pystyi lukemaan hämmennyksen ja suoranaisen kauhun. Oliko se yksi niistä hetkistä, jonka hän muistaa jatkossa? Hetki, jolloin ymmärsi yhden konkreettisen vaikutuksen omassa elämässään. Tässä lehdessä opiskelijat kirjoittavat muutoksista omassa arjessaan. Artikkelista huokuu huoli opiskelijoiden jaksamisesta, mutta myös toivo ja usko tulevaan. Maailma pysähtyi hetkeksi, mutta liike jatkuu jo eteenpäin. Kuitenkin eri rytmillä ja erilaisella tavalla tehdä työtä.

Osaatko kuvitella, missä olet silloin kun Suomen talous kääntyy takaisin nousuun? Jokainen poliittinen päätös tässä hetkessä määrittää talousnousun ajankohdan. Vain oikeilla ratkaisuilla ja teoilla sekä kuuluisalla suomalaisella sisulla selviämme tämän hetken kriisistä ja saamme käännettyä katseen tulevaan.

Suomen kunnat ovat poikkeuksellisen kovassa paikassa. Poikkeusajan jälkeen hyvinvointi on rakennettava uudelleen kunta kunnalta. Kotiseutusi tarvitsee nyt ja erityisesti jatkossa rohkeita ja vastuuntuntoisia uudelleenrakentajia. Lähdetkö mukaan talkoisiin? Asetu ehdolle Suomen tärkeimpiin vaaleihin ensi keväälle: www.ehdolle.fi

Eeva-Kaisa Rouhiainen

Keski-Suomen Kokoomus

Toiminnanjohtaja