Medialukutaitovirus leviää netissä

Medialukutaitovirus on levinnyt jo koko sosiaaliseen mediaan.

Virusta on helppo levittää. Otetaan vaan esille asia. Ihan sama mikä, mutta jos teemaksi otetaan luonto, niin virus leviää helpoiten. Tehdään asiaan raflaava, jopa järkyttävä otsikko. Pyydetään ihmisiä klikkaamaan tai lukemaan lisää – jota ihmiset ei tietenkään tee vaan lukevat vain otsikon. Ja sitten vaan seurataan, kuinka massahysteria leviää netissä.

Medialukutaitovirus on tietokonevirus, mutta hankalampi poistaa järjestelmästä. Vain koska levittäjä ei ole tietokone vaan ihminen.

Esimerkkejä on ollut lukuisia viimeisen parin kuukauden aikana. Osa on lähtenyt liikenteeseen vahingossa, mutta valitettavan usein levittäminen on tavoitteenhakuista. Viimeisin mediassa vellova mediataitovirus on suokeskustelu,

Edellinen ympäristöministeri päätti olla noudattamatta hallitusohjelmaa ja vaati suoalueita pakkolunastukseen soidensuojelun täydennysohjelman varjolla; tässä vaiheessa virheät ystävämme taputtivat karvaisia käsiään. Nyt kun uusi ympäristöministeri edelleen päätti jatkaa soidensuojelun täydennysohjelmaa hallitusohjelman mukaisesti, MUTTA samalla keskustella omistajien kanssa, alkoi virus levitä vauhdilla.

Viruksessa on uskomaton muuntautumiskyky. Kun virukselle sanoo pienenkin kommentin, niin siitä mutatoituu seuraava virus liikenteeseen. Esimerkiksi YLE:n artikkeli [1], missä kerrotaan suopäätöksien taustasta. Otsikoinnilla jutusta on saatu aikaiseksi uusi virus.

Medialukutaito on nähtävästi osana nykyistä opetussuunnitelmaa, mutta miten ihmeessä saisimme taidon myös valtaväestölle. Pelkäänpä että ei tule onnistumaan lähiaikoina. Virus on nujertanut järkevyyden, pudottakaamme siis lippu puolisalkoon medialukutaidon muistoksi.

[1] http://yle.fi/uutiset/grahn-laasonen_sysaa_vastuun_suoratkaisustaan_ville_niiniston_harteille/7532936

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.