Jokainen meistä on erilainen ja siksi erityinen

Kirjoitus Wessmanni-lehdessä 8.4.2015

Pienillä teoilla on suuri vaikutus tulevaisuuteen. Tämä pieni lause muuttui konkreettiseksi, kun LC Vaajakoski Ewen aktiiviset naisleijonat lahjoittivat tablet-tietokoneen Vaajakummun koulun käyttöön.

Lapsilla ei ole kaikissa kodeissa mahdollisuutta tietokoneiden käyttöön tai käyttö keskittyy enimmäkseen peleihin ja muuhun viihdekäyttöön. Koulu on paras paikka ohjata lapsia hyödylliseen tietokoneen käyttöön ja sitä kautta siirtää oppia myös kotona tapahtuvaan tietokoneaikaan.

Lahjoitettu tietokone oli kohdennettu erityisesti laaja-alaiseen erityisopetukseen. Tässä opetuksessa käy joka luokalta osa oppilaista joko säännöllisesti tai kuuriluontoisesti.

Tietokoneen tarve oli suuri. Sitä käytetään erityisesti oppimispeleihin, joiden kautta erityisoppilaat motivoituvat paremmin opetuksen pariin. Joillekin oppilaille tietokoneella kirjoittaminen on helpompaa ja nopeampaa kuin käsin. Opetuksesta ja oppimisesta tulee mielekkäämpää kun on mahdollisuus keskittyä varsinaiseen opetettavaan asiaan, ei tekniikkaan.

Erityisopetukseen soveltuvien materiaalien saatavuus on laaja tietokoneelle, jolloin opetusmateriaalia on saatavilla paljon ja se päivittyy reaaliaikaisesti. Tietokone helpottaa myös liikkumista koulun sisällä, koska opetusta pidetään luokissa ja opettajat kiertävät pitkin taloa. Tätä kautta voidaan monipuolistaa tuttuja ja turvallisia oppimisympäristöjä.

Lahjoitus oli osa LC Vaajakoski Ewen toimintaa, jossa korostuu erityisesti suvaitsevaisuus sekä Vaajakosken lähialueiden hyvinvointiin panostaminen. Ikääntyvien lisäksi lapset ovat haarukoituneet yhdeksi Ewe-klubin tuen erityiskohteeksi.

Jokainen meistä on erilainen ja siksi juuri erityinen. Ei ole järkeä lähteä halaamaan maailmaa, kun voi jo pienellä teolla vaikuttaa monen pienen yksilön oppimiseen ja sitä kautta heidän tulevaisuuteensa.

Eeva-Kaisa Rouhiainen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Olethan oikea ihminen? Pieni pähkinä purtavaksi ennen lähetystä: *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.