KSML 20.11.2009
Kun rakennuksen lämmöneristystä lisätään, rakenteiden kosteustekninen toiminta heikkenee ja rakenteet ovat alttiimpia homeen kasvulle. Tämä selviää ympäristöministeriön TTY:ltä tilaamasta tutkimuksesta, jonka tehtävä oli selvittää matalaenergiarakenteiden toimivuutta.
Tutkimuksessa saatiin selville, että eristemäärien lisääntyessä rakenteiden ulko-osat viilenevät, mikä vastavuoroisesti aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ulkopinnalle. Tämä luo edelleen ihanteellisen olosuhteen homeen kasvulle. Kosteusriskejä lisää vielä ilmastonmuutos, koska rakennuksen kuivumiselle tärkeät pakkasjaksot vähenevät ja sateiset talvet pitävät ilman kosteuspitoisuuden korkeana.
Selvityksen mukaan puurakenteinen tuuletettu alapohja on jo nyt kosteusteknisesti riskirakenne Suomen ilmastossa. Kosteusvaurioriskit kasvavat tuuletetuissa ylä- ja alapohjarakenteissa, jos lämmöneristystä lisätään ajattelematta sen seurauksia. Nykyisten rakennusmääräysten mukaan kuitenkin eristemääriä on lisättävä, että kiristyvistä energiansäästötavoitteista on mahdollista pitää kiinni.
Olemme noidankehässä, jonka kierrosta olisi päästävä ulos mahdollisimman pian. Toivottavasti nyt rakennettavat matalaenergiatalot eivät ole vain valtavia testilaboratorioita, joiden terveydelliset vaikutukset mitataan joidenkin vuosien päästä. Järkevään suunnitteluun ja rakenteiden testaukseen onkin panostettava nyt, kun vielä on mahdollista.
Kallis energia potkii säästötalkoisiin kaikin keinoin, mutta toivottavasti ei terveyden kustannuksella.
EEVA-KAISA ROUHIAINEN Jyväskylän maalaiskunta, Vaajakoski