Jyväskylän kaupunginvaltuusto puhui eilen pitkään palvelualoitteesta. Lyhyesti: palvelualoitteella tarkoitetaan yrityksille tai järjestöille annettua mahdollisuutta tehdä aloite siitä, miten jokin ulkopuolinen palveluntuottaja voi tuottaa kunnan palvelun laadullisesti paremmin ja edullisemmin kuin kunta.
Kaupunginvaltuusto palautti aloitteen uudelleenvalmisteluun. Erikoista käsittelyssä oli se, että aloite oli tuotu kaupunginhallitukselta yksimielisesti valtuustoon. Hallituksessa olevat henkilöt käyttivät valtuuston puhujapöntössä puheenvuoroja, joiden perusteella heidän käytöksensä hallituksessa nousee outoon valoon. Eikö hallituksessa ole kaikki viisaus? Tämänkin taisi itse asiassa joku mainita puheenvuorossaan.
Palvelualoitteessa on monta hyvää puolta. Aloitteen myötä kunnan yksikön on tarkasteltava omia kustannuksiaan, se voi johtaa suuriin säästöihin ja palvelualoitteen tekijälle annetaan mahdollisuus yrittäjyyteen ja työllistämiseen.
Olennaista aloitteessa on se, että saadaan faktatietoa kunnan omana toimintana tuotetun palvelun todellisista kustannuksista ja testataan, voiko joku ulkopuolinen toteuttaa palvelun halvemmalla ja paremmin.
Miksi aloite sai eteensä niin suurta vastustusta? Vastaus: ideologia. Vastakkainasettelu. Vasemmisto vs Oikeisto. Kunta vs Yrittäjät.
Vastustajat perustelevat kantaansa lisääntyvällä byrokratialla. Höpö, höpö. Vastustajien byrokratiapeikko on keinotekoinen. Realistisesti: kuinka paljon aloitteita olisi tulossa. Muutama kymmenen? Ja niistä on mahdollista karsia nopeasti pois epärealistiset tai vitsinä lähetetyt aloitteet. Mutta ne muutamat kymmenet, jotka todellisesti haastavat kunnan oman tuotannon ja tarjoavat kustannussäästöjä – ne ovat niitä helmiä, joiden takia koko järjestelmä kannattaa toteuttaa.
Vaikka aloitteita ei tulisikaan laatikkokaupalla, niin pelkästään sen mahdollisuus luo positiivisen ilmapiirin. Jo tieto siitä, että joku voi haastaa työyhteisön, luo yhteishenkeä. Parhaassa työyhteisössä jokainen haluaa kehittää omaa toimintaansa.
Odotan mielenkiinnolla, millaisena aloite tuodaan uudelleen valtuustoon. Ja niin odottaa myös muutama muu kaupunki, aihe on nimittäin käsittelyssä parissa kunnan- ja kaupunginvaltuustossa lähiaikoina. Jyväskylä olisi voinut olla suunnannäyttäjä. Pokka petti. Toista kierrosta odotellessa.